Vesterni petkom u martu

DOK (1. 3.  u 22:45)

Dok je američki vestern film snimljen 1971. godine u režiji Frenka Perija. Temelji se na stvarnim događajima vezanim za slavni obračun kod O.K. Korala 1881. godine, a protagonista, čiji lik tumači Stejsi Kič, je čuveni profesionalni kockar i revolveraš Dok Holidej.

Radnja prikazuje kako zajedno sa svojom devojkom, Kejt Elder (čiji lik tumači Fej Danavej) dolazi u rudarski grad Tumbstoun kako bi se priključio svom starom prijatelju Vajatu Erpu (Haris Julin), bivšem šerifu koji tamo pokušava da započne novi život i političku karijeru, i pri tome se sukobljava sa lokalnim kradljivcima stoke i drugim kriminalcima. Dok, snimljen na lokacijama u španskoj Almeriji, bio je dio revizionističkog trenda u vesternima, a događaje u Tumbstounu je nameravao da prikaže što autentičnije i objektivnije, zbog čega u filmu ima vrlo malo akcije.

ČATOVA ZEMLJA (8. 3. 23:20)

Poluindijanac Čato (Čarls Bronson) mirno ispija piće u baru, dok ga ne spazi šerif i zapreti da će ga ubiti ukoliko ne ode. Šerif zaista pokuša da ubije Čata, međutim Čato je bio brži. Ubrzo nakon toga veteran Građanskog rata Kvinsi (Dž. Palans) okuplja grupu koja kreće u poteru za Čatom, s namerom da ga obese. Ubrzo se ispostavlja da nisu oni ti koji love begunca, već Čato zapravo lovi njih.

Film može da se svrsta u žanr revizionističkog vesterna, koji je u to vreme bio na vrhuncu, s dramatizacijom rasizma i prikrivenim referisanjem na Vijetnamski rat.

Čarls Bronson i reditelj Majkl Viner snimili su prvi od nekoliko zajedničkih filmova, a Čatova zemlja može da se pohvali dobrom glumačkom postavom i vrhunskim lokacijama širom španske Almerije gde je film sniman.

Čatova zemlja je više od osvetničkog vesterna, to je film o belcima izvan njihovog uobičajenog terena koje progoni čovek drugog etničkog porekla, u kom reditelj želi, a prilično dobro je to i izveo, film koji se bavi pitanjem rasizma, nasilja i licemerne pravde.

OSVETA (VENDETTA) – (15. 3. u 23:10)

Nakon što je svedočio brutalnom ubistvu svoje porodice i otmici svoje sestre, Tom sprovodi ličnu osvetu protiv odmetnika.

Film je snimljen 1977. u režiji Džozefa Mendjuka, originalnog naziva „Kid Vengeance“ (preimenovan jednostavno „Osveta“ – Vendetta), a Lif Garet se ostvario u ulozi adolescenta koji svedoči ubistvu roditelja od strane razbojničke bande u pustinjama Divljeg zapada. Udružuje se s rudarom (Džim Braun) kako bi izvršio osvetu i vratio svoju sestru (Glinis O'Konor).

Iako u nazivu filma stoji reč „kid“, on u sebi nema ništa nevino ni dečje - reč je o punokrvnom, revizionističkom osvetničkom filmu iz doba kada politička korektnost još nije bila na rediteljskom dnevnom redu. Kid Vengeance je film blizanac Božjeg pištolja, a oba filma su snimljena u Izraelu, uz produkciju zloglasnih rođaka Globusa i Golana.

POVRATAK ČOVEKA ZVANOG KONJ (22. 3. u 23:10)

Povratak čoveka zvanog konj je vestern film iz 1976. koji je režirao Irvin Keršner i napisao Džek Devit. To je nastavak filma Čovek zvani Konj iz 1970. koji se temelji na istoimenoj kratkoj priči Doroti M. Džonson, s Ričardom Harisom u glavnoj ulozi.

Radnja filma prati lorda Džona Morgana (Ričard Haris) koji se razočaran "civilizovanom" aristokratijom Engleske, vraća na američki zapad u potrazi za životom kakav je nekada vodio među ponosnim plemenom Žute ruke. Ali ono što umesto toga pronalazi je uništenje: brutalan i krvav rat koji su njegovoj usvojenoj krvnoj braći naneli beskrupulozni lovac i njegovi sledbenici. Desetkovani, porobljeni i izbačeni iz svog doma, njihova jedina nada da će se boriti za svoju svetu domovinu sada leži u Morganu - čoveku koga zovu Konj.

Kao i njegov prethodnik (Čovek zvani Konj), film je snimljen na lokacijama u Meksiku u meksičko-američkoj koprodukciji. Film je bio kritički i finansijski uspešan, ali su ga mnogi kritikovali zbog ponavljanja elemenata zapleta. Usledio je i nastavak 1983, Triumphs of a Man Called Horse.

KONJANICI (29. 3. u 22:35)

Konjanici je američki pustolovni ratni vestern iz 1959. godine. Smešten je u vreme Američkog građanskog rata u režiji Džona Forda, s Džonom Vejnom, Vilijamom Holdenom i Konstans Tauers u glavnim ulogama. Scenario Džona Lija Mejhina i Martina Rekina delimično se temelji na istoimenom romanu Harolda Sinklera iz 1956, fikcionalizovanoj verziji Grirsonove pljačke u Misisipiju.

Proleće je 1863. godine, a Američki građanski rat je u toku. Unionistički generali Grant i Šeridan zapovedaju pukovniku Marlou (Vejn) i Kendalu (Holden) da preduzmu važnu akciju - da uz pomoć tri jedinice iz svoje baze u severnom Misisipiju prodru duboko u neprijateljsko područje i unište železničku prugu između stanice Njutn i Vikzburg čime bi se presekao najvažniji put preko kog se snabdeva konfederalna vojska. U toku zadatka, Marlouova jedinica zastaje da se odmori na imanju lepe Južnjakinje Hane (Tauers), koja saznaje za njihove planove. Znajući da je ona odana njihovim neprijateljima, Marlou odlučuje da je drži zatočenom tokom celog puta, kako ne bi potajno obavestila Konfederalce o njihovim planovima. Kendal, unionistički major i vojni lekar, i sirovi, celim događajem opterećeni Marlou, imaju različite poglede na neke stvari i dolaziće do sukoba između njih.