Ne propustite dolarsku trilogiju Klinta Istvuda!

Lepe vesti za sve ljubitelje vesterna i za one koji će tek to postati - najpoznatija trilogija ovog žanra čeka vas tokom juna na KLASIKU!

Za šaku dolara je prvi deo “dolarske trilogije” i njemu možemo da zahvalimo što je pokrenuo talas novog podžanra “špageti vesterna”, koji je ovaj nadimak dobio zbog svoje zemlje porekla, Italije. Postigao je ogroman uspeh kod publike, proslavio je svog reditelja Serđa Leonea, kao i Klinta Istvuda koji do tad nije bio naročito poznat među američkom publikom. Takođe je zaslužan za vraćanje celokupne vestern kulture u centar pažnje. “Za šaku dolara” je na programu 15. 12. od 23:50.

Za dolar više je drugi nastavak trilogije i bavi se dobro poznatim motivima osvete i sukoba dobra i zla. Sam film je obeležen mnogim zanimljivostima. Reditelj Leone nije znao da krši neke tabue tadašnjeg Holivuda, pa se tako u filmu pojavljuje akter koji puši marihuanu, zatim postoji scena ubijanja konja, kao i suočavanje ubice i žrtve u istom kadru. “Za dolar više” je poslužio kao inspiracija poslednjem delu trilogije, koji se smatra najboljim vesternom svih vremena. Podjednako atraktivan i kao deo trilogije i kao ostvarenje samo za sebe, na programu je 22. 12. od 22:40.

Dobar, loš, zao - Poslednji i verovatno najpopularniji deo trilogije. Ovo trosatno ostvarenje je istinski predstavnik žanra i odlično ističe Leonov osećaj za napetost, likove i priču. Dobar je Blondi, loš je Anđeosko oko, zao je Tako - njih trojica su u potrazi za 200 hiljada dolara i neće dozvoliti da im se išta nađe na putu. Reditelj Leone je za snimajuće lokacije ponovo odabrao Španiju, a noseća uloga je naravno opet pripala Klintu Istvudu. Trilogija se zatvara 29. 12. od 22:40!