19. Zagreb Film Festival

Devetnaesto izdanje po ukusu filmofila: povratak u kinodvorane obilježit će rekordan broj debitantskih filmova s glavnim nagradama svjetskih A festivala.
Opširnije

Devetnaesto izdanje po ukusu filmofila: povratak u bioskopske sale obeležiće rekordan broj debitantskih filmova s glavnim nagradama svetskih A festivala.

Predstavljen je program 19. Zagreb Film Festivala koji će se održati od 14. do 21. novembra u Kinu SC, bioskopu Tuškanac, Teatru &TD, Uranijii HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Čak 134 filmska naslova raspodeljeno je u pet takmičarskih, četiri prateća programa, festival za decu KinoKino i Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Program su na konferenciji za medije predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentkinja Lana Matić i koordinatorka programa Selma Mehadžić.

Tri laureata najvećih svetskih festivala iz ZFF-ovog glavnog takmičarskog programa dugometražnog filma potpisuju autorke. Pobednik ovogodišnje Venecije, Događaj u režiji Odri Divan, je moćna i napeta adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Ani Erno u kom secira svoje iskustvo ilegalnog pobačaja u Francuskoj 1960-ih. Kosovski film Košnica Blerte Bašoli ostaće upisan kao prvi film u istoriji koji je istovremeno osvojio nagradu za najbolji film, režiju i nagradu publike u međunarodnom igranom programu na festivalu Sandens. Radnja Košnice se temelji na istinitoj priči o mladoj udovici Fahrije koja, uprkos osudama i prevladavajućem osećaju beznađa, započinje sopstvenu proizvodnju ajvara i tako uzrokuje pravu malu žensku revoluciju. Francuska vragolasto uvrnuta fantazija uronjena u neon, seks i nasilje Titan, u režiji Žulije Dikorno, osvojila je Zlatnu palmu Kana, čime je Dikorno postala tek druga žena u istoriji ovenčana tom prestižnom nagradom.

Janje, Valdimar Jóhannsson

Dva konkurentska naslova s elementima fantastike takođe su laureati svetskih A festivala. Jeziva islandska folklorna bajka Janje u režiji Valdimara Johansona smeštena je na izolovanu farmu ovaca, a prati bračni par bez dece (Numi Rapas i Hilmir Sner Gudnason) koji usvajaju neobično hibridno novorođenče. Egipatski film Perje počinje neuspešnim mađioničarskim trikom koji patera familiasa jedne porodice pretvara u belu kokošku. Režiju ove crnohumorne apsurdističke priče o subverziji egipatskog patrijarhata, ovenčane Grand prixom i Nagradom FIPRESCI na Nedelji kritike u Kanu, potpisuje Omar El Zohairi.

Pet od ukupno 12 filmova iz takmičarskog programa dugometražnog filma odabrani su kao predstavnici matičnih zemalja u trci za Oskare kao najbolji strani film. Uz već spomenute Titan (Francuska), Jagnje (Island) i Košnicu (Kosovo), za pozlaćenim kipom trče još dva naslova iz programa ZFF-a čiji junaci ljubav i razumevanje pronalaze na sasvim neočekivanim mestima. Kupe br. 6, drugo ostvarenje finskog reditelja Juhe Kuosmanena (Najsrećniji dan u životu Olija Makija – ZFF 2016.), prati neobičan susret mlade finske arheološkinje i pripitog ruskog rudara. Melanholičan i dirljiv film puta, koji upoređuju s Linklejterovim klasikom Pre svitanja, ovenčan je Grandprixom u Kanu. Zatvorska drama iz posleratne Nemačke, Konačna sloboda Sebastijana Majzea je portret nesvakidašnjeg odnosa dvojice zatvorenika, Hansa (Franc Rogovski – Victoria, Undine, Tranzit) koji robija jer je homoseksualac i osuđenog ubice Viktora u kom se vešto isprepliću lično, senzualno i političko.

Dva nagrađivana naslova na velika platna prenose ljubavne priče evropskih migranata, a zajedničko im je i to što su iznedrili dva sjajna glumačka talenta. Provokativna satira Čovjek koji je prodao svoju kožu, rediteljice Kauter Ben Hanije, prati mladog sirijskog izbeglicu koji, želeći da se ponovo sastane s voljenom ženom, završava kao eksponat u evropskim muzejima. U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Jahju Mahajnija, koji je za ovu ulogu ovenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a jednu od uloga tumači Monika Beluči. Strahinja Banović Stefana Arsenijevića (Ljubav i drugi zločini) savremena je reinterpretacija srpskog ljubavnog epa čiji protagonista, ganski migrant Strahinja, duž balkanske rute traži voljenu suprugu. Strahinja Banović je u Karlovim Varima osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film, a Ibrahim Koma, francuski glumac poreklom iz Malija, proglašen je najboljim glumcem. Imigrantsko iskustvo i odnos sa sopstvenim kulturnim nasleđem okosnica su šarmantne i dirljive američke indi dramedije Kraljica iz Bronksa u režiji Nane Mense, nagrađene za najbolju režiju na festivalu Tribeka.

Čovjek koji je prodao svoju kožu, Kaouther Ben Hania

Glavni program dugometražnog filma 19. ZFF-a donosi i dugoočekivanu hrvatsku premijeru filma Zbornica Sonje Tarokić,ovenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovim Varima. Premijerom Zbornice zaokružiće se priča o razvoju ovog filmskog projekta koji je predstavljen 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenario. Dugometražnu selekciju zaključuje izvankonkurentski naslov Deset u pola, nova komedija oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, inspirisana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gde mogu da se pojedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

U želji da pridonese razvoju svesti o okolini, Zagreb Film Festival kao potpisnik inicijative We Choose Reuse, u saradnji s partnerima Zelenom akcijom, socijalnom zadrugom Humana Nova i Okolišnim festivalom, započinje niz aktivnosti kako bi postao zeleniji festival. Tako će za vreme festivala na svim festivalskim lokacijama biti dostupne kartonske kutije za reciklažu, a svi zainteresovani moći će da učestvuju u projektu Ormarić razmjene ili na Zelenom otoku u SC-u da recikliraju elektronski otpad.

Pretprodaja ulaznica počinje 4. novembra putem interneta na kupiulaznicu.zff.hr, a na istoj veb adresi ulaznice će biti dostupne u redovnoj prodaji. Tokom pretprodaje, od 4. do 13. novembra, cene ulaznica su 5 kuna povoljnije. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 14. novembra. Kompletan filmski program i raspored potražite na službenim stranicama zff.hr.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ulazak na projekcije i programe festivala biće moguć s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom ili važećim negativnim testom (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

Zagreb Film Festival finansijski podržavaju Gradski ured za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – potprogram MEDIA, Zaklada Kultura nova i Turistička zajednica grada Zagreba. Festival medijski pokrivaju Jutarnji list i Yammat FM. Nagradu za najbolji film programa Kockice obezbeđuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Datum objave
09
11
2021