Vratiće se rode na KLASIKU

Ekser (Dragan Bjelogrlić) i Švaba (Nikola Đuričko) preživljavaju švercajući ukradenu robu, najčešće sumnjive parfeme poput "Guchija" iz Bugarske, stalno su u dugovima i na rubu propasti čekaju da se dogodi čudo koje će ih spasiti. Iznenadno nasljedstvo ulijeva im optimizam i oni odlaze u vojvođansko selo koje živi na rubu propasti. Selo čiji su se stanovnici okomili jedni na druge. U takvo selo stižu Ekser i Švaba, dolaze s namjerom da uzmu novac i odu, a događa se upravo suprotno. Međutim, sustiže ih mračna prošlost te za njima stižu i oni s kojima imaju neriješene račune. Prvi je Dule Pacov (Srđan Todorović) koji oportunistički ulazi u najrazličitije kombinacije sa živopisnim likovima poput babe Ruže (Mira Banjac), seoskog poligamista Rake (Rale Milenković) i kvazibiznismena Batrića (Nikola Kojo).

Producent Dragan Bjelogrlić poznat je na ovim prostorima, kao i ostatak autorske ekipe. Bjelogrlić je možda najpoznatiji po tome što je radio na projektima kao što su "Lepa sela lepo gore“, "Rane“, "Rat uživo“ itd., Također, u ekipi su i Nikola Pejaković, direktor fotografije Goran Volarević, redatelj Goran Gajić i autor soundtracka Saša Lošić Loša.

Serija je snimljena u 25 epizoda u trajanju od po 45 minuta. Iznimke su prva epizoda koja traje 75 minuta i zadnja, 25. epizoda koja traje 90 minuta. Od ostalih se dotadašnjih srpskih TV-serija razlikuje po opsežnosti, broju glumaca i tehnici snimanja. Serija je snimana na lokacijama u Beogradu i u banatskome selu Baranda.

Premijeru je gledalo 2,6 milijuna gledatelja u Srbiji. Kao nastavak serije snimljen je 2009. godine dvodijelni film Rode u magli.

Glazbu za seriju skladao je Saša Lošić (Plavi orkestar). Pored njega, u projektu su sudjelovali Momčilo Bajagić Bajaga (Bajaga i instruktori), Skaj Vikler i Šaban Bajramović, kojemu je to bio posljednji snimljeni duet prije smrti.