Vikend sa Nedom Arnerić na KLASIKU

Diva jugoslovenskog filma Neda Arnerić, imala je bogatu karijeru dugačku pola veka. Ostala je upamćena po brojnim ulogama u više od 100 filmova, a KLASIK u čast njenog lika i dela posvećuje vikend kultnim ostvarenjima u kojima je ostavila neizbrisiv trag.

Varljivo leto ‘68

Nema osobe koja se nije smejala Petrovim ljubavnim mukama. Najpoznatiji maturant domaćeg filma postaje zreo za ljubav, pa se, na svoju nesreću, zaljubljuje u više žena istovremeno, uglavnom udatih. Jedna od njih bila je i lepa bibliotekarka Olja, koju je tumačila upravo Neda Arnerić.

Ispravi se, Delfina je film iz 1977. godine koji joj je doneo “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli za ulogu Delfine. Po mnogim kritikama, ovo joj je najbolja uloga u karijeri, gde je odlično isportretisala devojku koja teži da savlada sve teškoće koje nosi život. Odlučuje se da prepliva kanal La Manš, a nekoliko scena je snimano i u samoj Francuskoj. Priča je inspirisana istinitim podvigom plivačice Atine Bojadži.

Haloa – praznik kurvi iz 1988. godine doneo joj je “Zlatnu arenu”. U ovom filmu glumi mladu ženu Majru, koja je došla u pratnji svog sredovečnog muža na letovanje na Hvar. Odsedaju kod gospođe Marije, između čijeg sina i Majre počinje da se stvara privlačnost. Kraj filma otkriva pravi razlog njenog dolaska na Hvar. Film je režirao Lordan Zafranović.

Marjuča ili smrt – Provokativna filmska priča o dečaku koji je razapet između igre i seksualne potrebe. U blizini njegove kuće se nalazi javna kuća, pa dečaci skupljaju novac kako bi bar jedan od njih mogao da spava sa prostitutkom Marjučom, koju glumi Neda Arnerić. Ipak, atmosfera u javnoj kući, kao i ponašanje Marjuče učiniće da to ne bude onako kako su zamišljali.

Zbog svog specifičnog odnosa i ljubavi prema poslu kojim se bavila, Neda Arnerić je bila i ostala jedna od najomiljenijih glumica na ovim prostorima.