Velike ženske priče na malim ekranima

Iako smo daleko od Dana žena, KLASIK maj posvećuje upravo snažnim ženama. Tokom celog meseca, na omiljenom filmskom kanalu čekaju vas nezaboravne priče koje će vas nasmejati, rastužiti i još jednom podsetiti na snagu žene.

OD NIŠA DO LJUBLJANE

Biti ćerka lokalnog bogataša možda zvuči bajno, ali početkom 19. veka to je bilo daleko od istine. Očekivanja porodice, pritisak društva i gotovo nepostojeća prava nisu nimalo išla u prilog ženama. To će dokazati i Zona Zamfirova (4. 5., 20:00), lepa ćerka niškog bogataša Hadži-Zamfira. Zaljubljena u lokalnog zlatara, obećana sinu druge bogate porodice, lepa Zona podsetiće vas ipak da prava ljubav nema granica.

I dok Zona krši društvena pravila u 19. veku, mlada Aleksandra to čini danas. U želji da tokom studija u Ljubljani podigne životni standard, pod pseudonimom Slovenka (14. 5., 22:20) ova studentkinja se upušta u svet prostitucije. Posećujući u hotelima strane poslanike, Aleksandra će početi da zarađuje značajan novac, ali njene planove poremetiće smrt nemačkog poslanika. Iako se u posao upustila sama, spretno baratajući svetom politike i prostitucije, Aleksandri će u trenutku krize pomoć ipak dobro doći.

TRAGIČNE PRIČE

Dok su veliki gradovi pružali barem nekakve mogućnosti, žene skrivene u malim mestima o tome su mogle samo da sanjaju. Zastarela društvena pravila koja su ih stavljala u podređeni položaj od njih su napravila bića drugog reda. Ali to ih nije sprečilo da same kroje svoju sudbinu i žive život onako kako zaslužuju.

Koliko je mučan i težak život pod senkom patrijarhata otkriće vam Petrija (Petrijin venac, 15. 5., 22:25) i Jaglika (Lepota poroka, 23. 5., 20:50). Nepismena Petrija kroz život putuje šibana verskom zadrtošću, siromaštvom i okrutnošću, a put će joj se ukrstiti s trojicom muškaraca koje je volela. Iz tragičnog iskustva ipak će izaći kao pobednica i simbol nade.

Ništa lepša priča nije ni ona nesrećne Jaglike. Živeći u zaostalom selu crnogorskog krša gde muž nevernu ženu kažnjava udarcem maljem preko pogače, siromaštvo i pokornost jedino je što poznaje. Ali odlazak s mužem na rad u primorje će otvoriti njene vidike i probuditi unutrašnju senzualnost. Iako na početku pruža otpor, mlada Jaglika spoznaće da je život mnogo više od tradicije i pokornosti.