Top ratni filmovi svih vremena

Most, 3. 4., 20:00

Da bi zaustavili nemačku ofanzivu, partizani šalju elitni tim stručnjaka za eksplozive da dignu u vazduh strateški važan most. Osim što je pažljivo čuvan, most je naizgled neuništiv i jedina osoba koja poznaje njegove konstruktivne slabe tačke je arhitekta koji ga je izgradio. Međutim, on okleva da sarađuje jer mu je žao da uništi sopstveno remek-delo.

Hajrudin Krvavac je poznat kao jedan od najvećih majstora akcionog filma jugoslovenske kinematografije, a svi njegovi kvaliteti vidljivi su u filmu „Most“, koji je jedan od najuspešnijih u njegovom opusu, uz „Valter brani Sarajevo“ i „Partizansku eskadrilu”.

Igmanski marš, 10. 4., 22:40

Krajem januara 1942. Prva proleterska brigada, koja se na Romaniji našla opkoljena jakim nemačkim snagama, kreće u proboj obruča s namerom da pored Sarajeva i preko Igmana stigne do oslobođene Foče. Marš preko planine Igman izveden je u noći između 27. i 28. januara, po dubokom snegu i velikoj hladnoći i bio je koban za četrdeset teško promrzlih boraca kojima su u fočanskoj bolnici bez narkoze amputirani promrzli delovi tela.

Sutjeska, 13. 4., 20:00

Teritorija jugoslovenske Republike Bosne i Hercegovine, 1943. Nakon što se saznalo da nemačke trupe stižu u Jugoslaviju, na pomolu je velika bitka koja bi mogla da odnese mnogo žrtava. Partizanski vođa Tito (R. Burton) svestan je opasnosti u kojoj se nalaze on i njegovi ljudi: njih dvadeset hiljada, zajedno sa centralnom bolnicom, opkoljeno je u bosanskim šumama šestostrukim neprijateljem. Uslediće teške borbe, prilikom jednog proboja i sam Tito će biti ranjen, a mnogo hrabrih ljudi će da pogine…

Lager Niš, 19. 4., 20:00

Krajem 1941. Gestapo je formirao prvi koncentracioni logor u Jugoslaviji – Lager Niš. U logoru su bili smešteni politički zatvorenici, taoci, Jevreji i zarobljeni i bolesni partizani. Okosnicu priče čini sudbina porodice Zarić, oca i sina, a u prvom planu su događaji koji se odvijaju u logorskoj sobi dvanaest, zvanoj soba smrti. Dok Nemci danonoćno pucaju, logor grozničavo planira bekstvo. Od 145 logoraša, preko stotinu je uspelo da se izvuče na slobodu.

Okupacija u 26 slika, 24. 4., 23:25

Dubrovnik, 1941. Idilični život trojice mladih prijatelja, Nike Hrvata, Tonija Italijana i Mihe Jevrejina, grubo je prekinut ratom i uspostavljanjem okupacione vlasti. Toni, koji je veren za Nikovu sestru Anu, postaje crnokošuljaš, Miho jedva izbeže smrt, a Niko se pridružuje partizanskom pokretu.