Srpski Romeo i Julija: Najgledaniji srpski film “Zona Zamfirova” na KLASIKU

“Zona Zamfirova” je prema podacima najgledaniji srpski film – odgledalo ga je više od milion ljudi. Ljubavna priča prati dvoje mladih iz različitih kulturnih slojeva – Mane je kujundžija, a Zona bogataška ćerka. Kada tetka zatraži Zoninu ruku za Maneta, on biva odbijen i smrtno uvređen. Odlučuje se na osvetu, koja će direktno naštetiti Zoninoj reputaciji…

Ovo je zapravo filmska adaptacija romana Stevana Sremca, a film se snimao u Nišu, Pirotu i Sokobanji. Najveći deo scena je sniman u kući u ulici u Pirotu, koja je sačuvala izgled iz 19. veka.

Glavne uloge tumačili su Katarina Radivojević i Vojin Ćetković, koji su na ovaj način ušli u istoriju srpske kinematografije. Zanimljivo je da je reditelj Zdravko Šotra svojevremeno izjavio da je “Zonu” trebalo da snimi mnogo ranije, pre 30 godina, ali da se tadašnji projekat nikad nije realizovao. Zahvaljujući Draganu Nikoliću nađena su sredstva za film, a on sam je izabrao da glumi Hadži Zamfira.

Još jedna zanimljivost je da je Vojin Ćetković morao dobro da se pomuči kako bi savladao scenu igranja folklora. Uporedo sa snimanjem uzimao je časove folklora i vežbao staro i vrlo komplikovano kolo. Nakon 10 dana treninga, uspeo je da snimi zahtevnu scenu, ali je novi šok doživeo kada je odgledao materijal i shvatio da je snimljen samo do prsa!

Film je sjajno dočarao južnjački temperament i atmosferu davno prošlih vremena, a priča o “srpskom Romeu i Juliji” je sjajno prihvaćena među domaćom publikom. Pozivamo vas da budete uz KLASIK 4. 5. u 20 časova i odgledate film koji je postavio rekorde u domaćoj kinematografiji!