SENKE NAD BALKANOM: ISTORIJA KOJU NAS NISU UČILI

Čega god da se Dragan Bjelogrlić, proslavljeni glumac i reditelj, dohvati, on pretvori u zlato. Istorijsko-kriminalistička serija “Senke nad Balkanom” nije izuzetak. Otkako je prvi put prikazana 2017. godine osvojila je i publiku i ceo region.

Nastala u jeku masovnog obožavanja detektivskih serija, “Senke nad Balkanom” savršeno su spojile kriminalistički i istorijski aspekt. Smeštene u vreme dvadesetih godina prošlog veka, serija opisuje istorijsko i društveno stanje tzv. Prve Jugoslavije. Za scenario koji spaja i istoriju i misteriju i krimić zaslužna je ekipa koja uključuje Danicu Pajović, Vladimira Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića, pod budnim okom Dragana Bjelogrlića.

Za nastanak serije vezane su brojne anegdote, a slobodno bismo mogli da kažemo da je lajtmotiv celog procesa - rakija. Dobro, i koja čaša irskog viskija. Bila su to neizostavna pogonska goriva i scenarista, ali i likova. Upravo je jedan takav susret obojen ukusom irske žestine rezultovao stvaranjem vrhunske serije koju je otkupio i Amazon za Prajm video. Mnogo razgovora se vodilo oko toga kako će pojedini likovi da izgledaju, gde će osvanuti Jatagan-mala i zašto je jedan od kontroverznih istorijskih likova postao zavodnik oko kog su se motale različite priče.

Iz glave Dragana Bjelogrlića rodila se ideja za seriju inspirisana istorijskim temama profesora Stevana Koprivice. Dovesti ju do finalnog rezultata bio je zahtevan zadatak. Ali u pomoć su uskočili Dejan Stojiljković i ostala ekipa. Glavnu reč vodio je i dalje Bjelogrlić, svojim oštrim okom. A kakav je Bjela kao šef, najbolje je opisao sam Stojiljković. “Raditi sa Draganom Bjelogrlićem je kao kad idete u šoping sa ženom koja ne zna šta tačno hoće da kupi, u kojoj radnji, za koje pare i zbog čega, a istovremeno pati od hronične migrene.”

Možda je malo zeznut lik, ali rezultat je i više nego fantastičan. “Senke nad Balkanom” uspele su da na jednom mestu okupe celu paletu likova, od kojih su mnogi od njih stvarne istorijske ličnosti. Naravno, burne reakcije nisu izostale, pa su “Senke nad Balkanom” postale kontroverzna serija koja diže prašinu s obe strane Dunava. U čemu je posebnost ove serije i da li je Dragan Bjelogrlić novi kralj regionalne kinematografije, saznajte na KLASIKU, od 8. 4.