Premijerni talas u februaru

Čaruga, 3. 2. u 20:00

Jeste li spremni za avanturu o hrvatskom Robinu Hudu? Premijerno pogledajte film „Čaruga“!

Kako se jedan čovek, od heroja i romantičnog revolucionara, pretvorio u surovog ubicu?

Ovo je priča o hajduku, koji je po svaku cenu želeo da donese revoluciju u svoju domovinu.

Godine 1918. Čaruga postaje vođa pobunjenih seljaka, koji žele da podele zemlju zemljoposednika između sebe. Nakon ubistva zemljoposednika, Čaruga dospeva u zatvor iz kog ubrzo beži i pridružuje se pobunjenicima, čiji je glavni cilj borba za pravdu. Čaruga postaje poznat kao zaštitnik sirotinje, međutim to s vremenom prerasta u sve češće pljačke i ubistva. Tako od jednog simbola pobune i borca za pravdu, postaje surov lik, opsednut novcem i moći.

Reditelj Rajko Grlić je za ovu kompleksnu političku dramu angažovao „prvi tim“ jugoslovenskih glumaca. Ipak, kreiran u vreme velike besparice, „Čaruga“ je na veliko platno stigao težim putem. Film je pet godina čekao na blagoslov filmskih kuća i za to vreme su ga pratile brojne političke optužbe i finansijske nedaće.

Snimanje je trajalo osam nedelja, ekipu je činilo 85 profesionalaca, dok je za potrebe filma korišćeno 45 različitih objekata. Još jedna zanimljivost je da su glumci koristili originalno oružje iz muzeja i da je prema nekim procenama ispaljeno 15 hiljada metaka!

Ritam zločina, 12. 2. u 20:00

Kada sredovečni Fabijan (briljantno ovekovečen od strane Fabijana Šovagovića) zakuca na vrata Ivičinog trošnog doma u slikovitom zagrebačkom Trnju, započinje priča koja će promeniti tok njihovih života. Tajanstveni Ivica (Ivica Vidović), pedantan nastavnik istorije i geografije u osnovnoj školi, odluči da primi Fabijana kao svog podstanara.

No, Fabijan nije običan penzionisani geometar. On se predstavlja kao zaljubljenik u statističke proračune i strastveni posmatrač zločina. On pažljivo zapisuje svaki delikt u Trnju i celom Zagrebu, tvrdeći da ima moć da otkrije njihov neobičan ritam i predvidi kad će se oni ponovo dogoditi i gde. Ivica, skeptičan u početku, polako počinje da gubi sumnju u Fabijanove neverovatne tvrdnje, posebno nakon što Fabijan tačno predvidi nekoliko zločina u njihovom komšiluku.

Dok Ivica pokušava da ponovo uspostavi kontakt sa bivšom devojkom Zdenkom (Božidarkom Frajt), zabrinuti Fabijan postaje sve uporniji u svojim prognozama. On tvrdi da je ritam zločina ozbiljno narušen i da će se uskoro dogoditi nešto još mračnije u njihovom kraju - nešto što će testirati njihovu hrabrost i vezu između prošlosti i sadašnjosti.

Putovanje u Vučjak, 12. 2. u 21:20

Ovo antologijsko ostvarenje rađeno je prema tekstu Miroslava Krleže, koji je u njega utkao najfinije društvene i geopolitičke opservacije. Radnja se odvija nakon Prvog svetskog rata u Zagrebu i na periferiji, u pučkoj školi u Vučjaku gde je glavni protagonista Horvat imenovan za mesnog učitelja. Serija donosi jedan od najverodostojnijih glumačkih dijaloga.

Dramska serija od 15 epizoda „Putovanje u Vučjak“ snimljena je prema motivima drame „Vučjak“ Miroslava Krleže sredinom osamdesetih godina. Serija oslikava ljude i vreme posle rata kroz sve segmente života i društva, od njihova intimnog i stvarnog života, pa do društva u kom žive. U središtu radnje je Krešimir Horvat, novinar i intelektualac, koji je u stalnom sukobu s okrutnim i ravnodušnim okruženjem. Kroz svoju radnju serija dotiče tadašnje stanje redakcije, sudstva, vojske, crkve, gradske i seoske korupcije, političkog karijerizma, vojnog i duhovnog dezerterstva. Horvat je ratni dezerter i invalid koji prihvata da dekretom Vlade postane imenovani mesni učitelj u jednorazrednoj pučkoj školi u Vučjaku… Nosioci glavnih uloga su veikani jugoslovenskog glumišta: Rade Šerbedžija, Milena Dravić, Mira Furlan i drugi.