Novogodišnji ciklus

Maratonci trče počasni krug, 31. 12. u 20:00

"Samo je smrt siguran posao", čuje se u jednoj od najboljih komedija srpske kinematografije, crnohumornom filmu "Maratonci trče počasni krug" (1982) reditelja Slobodana Šijana (Ko to tamo peva, Davitelj protiv davitelja). Nastao prema tekstu dramatičara Dušana Kovačevića, film je urnebesna kombinacija burleske o pet generacija grobarske porodice Topalović i kriminalističke potke o najmlađem članu porodice koji od naivnog zanesenjaka postaje hladnokrvni ubica.

Crna mačka, beli mačor, 31. 12. u 21:30

Na obali Dunava živi sitni švercer Ciganin Matko sa sinom Zaretom. Jednog dana dolazi na ideju da prošverca voz koji prevozi benzin na relaciji Beograd - Turska, no za taj poduhvat potreban mu je sponzor pa odlazi kod Grge Pitića, ciganskog "Kuma" i starog porodičnog prijatelja, koji prihvata predlog da financira poduhvat, ali Matko nije na visini zadatka - preduhitrio ga je mladi gangster Dadan. Matko tako postaje Dadanov dužnik pa predlaže da se njegov sin Zare oženi Dadanovom minijaturnom sestrom Bubamarom. Međutim, Zare voli drugu, plavu Cigančicu Idu.

Kad porastem biću Kengur, 31. 12. u 23:00

Kroz tri paralelne priče film prati pokušaje studenta filmske montaže da osvoji lepu manekenku, dvojicu fudbalskih fanatika koji su se okladili na engleski klub u kojemu brani njihov drugar iz detinjstva, dva momka na krovu nebodera koji kradu bogu dane i čekaju da im se desi život.

Varljivo leto ’68., 1. 1. u 20:00

U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. (1984)

Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržoaskog porekla (otac mu je pre rata bio geometar i školovao se u Pragu). Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.

Što je muškarac bez brkova, 1. 1. u 21:30

"Šta je muškarac bez brkova" scenarista i redatelja Hrvoja Hribara romantična je komedija koja oslikava prilike u tipičnom selu dalmatinskoga zaleđa. Hribarov film "Šta je muškarac bez brkova" bio je hit u hrvatskim kinima, a po popularnosti se može mjeriti sa istoimenom knjigom Ante Tomića po kojoj je i snimljen u produkciji FIZ, HFS Vizija i HRT-a.

Ovo je priča o mladoj udovici Tatjani, koja se zaljubi u župnika tek izlečenog od alkoholizma. Svešteniku pokuša "pomoći" njegov brat blizanac, general hrvatske vojske. Sa druge strane, gastarbajter Marinko koji se vratio u selo, bivši vlasnik autopraonice Kroatien u Berlinu, uzaludno se pokušava oženiti Tatjanom, a veza njegove kćeri sa lokalnim protuhom i haiku pesnikom drugi je veliki udarac njegovom ugledu.

Priča o muškarcu bez brkova je domovinska pastorala, u kojoj se likovi do iznemoglosti hrvaju sa vlastitim nacionalnim, spolnim i verskim predrasudama, ne znajući dohvatiti sreću koja je pred njima.

Munje, 1. 1. u 23:00

Beograd devedesetih godina. Za dva prijatelja, Popa i Mareta, ovo je samo jedna noć u nizu mnogih sličnih. Njih dvoje su predali svoju demo audio kasetu bivšem školskom drugu Gojku, da im napravi CD za 350 nemačkih maraka. Gojko sada ima telohranitelja i dobro odelo, ali se dobro seća kako su ga zadirkivali u detinjstvu, pa je rešio da ih „spali”. Šta sad? Duga je noć u Beogradu koju treba nekako provesti. Pojaviće se prelepa devojka Kata, Lola koja ima muzičke ambicije, provalnik u liku Deda Mraza, a kada se pojavi policajac, skriveni simpatizer opozicije, ekipa je spremna za konačni obračun sa Gojkom.

Tinejdžerska rok komedija Radivoja Andrića nekada je bila pravi blokbaster u srpskim bioskopima, videlo ju je više od 600.000 gledalaca, a kritičari su je nazvali „beogradskim grafitima”. Tokom godina nije izgubio nimalo na mladalačkom šarmu i buntovnosti, a jak adut filma svakako je mlada i sada renomirana glumačka postava koju predvodi Sergej Trifunović.