Najbolje u frebruaru

Valter brani Sarajevo, 4. 2. u 20:00

Krajem 1944. komanda nemačke vojske, podstaknuta gubitkom Beograda i napredovanjem sovjetske vojske i partizana, donela je odluku da pokuša da povuče nacističke vojne jedinice raspoređene na Balkanu, od Grčke do Bosne i Hercegovine, u pravcu Nemačke. Da bi izvlačenje uspelo, trupe moraju biti obezbeđene dovoljnim količinama goriva, a u tu svrhu nemačka obaveštajna služba organizuje tajnu operaciju Laufer. Ali da bi operacija Laufer imala šanse za uspjeh, sarajevski pokret otpora, ilegalci predvođeni zagonetnim Valterom, moraju biti onemogućeni. Želeći da dođe do Valtera, nemački obaveštajac Kondor se ušunjava među ilegalce, predstavljajući se kao Valter, i vodi ilegalce u opasne i smrtonosne operacije. Nakon što Valter sazna za nemačke planove, ilegalac Pilot i njegov nerazdvojni drug Suri stižu u Sarajevo sa zadatkom da otkriju Kondora.

Vojnici, 10. 2. u 20:00

Priča nastala na osnovu televizijske serije "Kad sam bio vojnik" o životu vojnika, o njegovim kontaktima sa drugovima i raznim situacijama u kojima se mlad čovek nađe kad obuče uniformu, da bi odslužio vojni rok.

Ko to tamo peva, 18. 2. u 20:00

Film ima jednostavnu priču o komičnim nezgodama putnika u jednom autobusu koji vozi prema Beogradu, ali se iza nje skriva alegorija o raspadu Jugoslavije i pojave 2. svetskog rata. "Ko to tamo peva" je s vremenom stekao kultnu reputaciju te se danas smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena.

Lepa sela lepo gore, 18. 2. u 21:35

Film Srđana Dragojevića snimljen prema istinitom događaju, kada je sedam srpskih vojnika Drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u tunelu "Brodar" u septembru 1992. godine. Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu. (1996)

Radnja filma počinje u jednoj beogradskoj vojnoj bolnici gde su smešteni ranjenici rata u Bosni. U bolnici se filmski junaci sećaju mladosti i rata. Priča se vrti oko dvojice dečaka, Halila - Bošnjaka, i Milana - Srbina, koji su odrasli zajedno u selu blizu napuštenog tunela. Kao deca se nisu usudili da uđu u tunel, jer su verovali da tamo boravi "drekavac". Dvanaest godina kasnije, tokom rata u Bosni, Milan, zarobljen u tunelu sa svojim saborcima, i Halil nalaze se na suprotnim stranama, sudbinski srljajući u sukob.

Među iscrpelim srpskim borcima našla se i jedna zalutala američka novinarka.

Balkanski špijun, 20. 2. u 20:55

Drama Dušana Kovačevića o političkoj paranoji Ilije Čvorovića, bivšeg staljiniste, koji je dve godine odležao u zatvoru. Sledeći svoju paranoju, on proganja podstanara, povratnika iz Francuske, u kome vidi agenta mračnih imperijalističkih sila, državnog neprijatelja i špijuna.