Najbolje u martu

Jedna stara i dobro poznata filmska izreka kaže da je samo smrt siguran posao – citat svima dobro znan, ali uvek ga se vredi prisetiti uz kultnu komediju Maratonci trče počasni krug. Bila su to dobra stara vremena, lepe šezdesete, doba prvih ljubavi kao i sećanja na Doli Bel. U tom tonu neka vas dašak mladalačkih uspomena podseti na devojku sasvim običnog imena - Jagodinku Simonović uz film Varljivo leto '68. Najbolje što smo izdvojili u martu zaokružiće satirična komedija Osmi povjerenik. A šta se to dogodi kad se ujedine Dalmatinac, Bošnjak, Srbin, Kosovar i homoseksualac? Odgovor na to pitanje čeka vas u PARADI!

PARADA

Film Srđana Dragojevića je više od same komedije, to je oda nekim minulim vremenima, prijateljstvima koja nadilaze lične predrasude i postavljene granice. Ali uz salve smeha ovaj film se dotiče i nekih ozbiljnih društvenih pitanja kojima se pristupa iz jednog sasvim novog ugla, duboko dopirući do svakog gledaoca.

Uz genijalan spoj komedije i drame, film koji je izašao 2011. godine, osvojio je brojna priznanja na međunarodnim festivalima, a između ostalih Srđan Dragojević je nagrađen za najbolju režiju.

Glavni likovi su Radmilo i Mirko – par kao i svaki drugi, samo što to nisu. Radmilo je veterinar, živi povučeno i ne želi da se eksponira, međutim s druge strane želi da pomogne Mirku u njegovoj želji da uspešno organizuje „Prajd“. Policija odbija da im pruži zaštitu, ali će se u toj situaciji potpuno neočekivano i neželjeno naći bivši kriminalac i ratni veteran – Limun. U urnebesnom proputovanju zemljama bivše Jugoslavije okupiće neobičnu ekipu starih ratnih (ne)prijatelja: Dalmatinca, Bošnjaka i Kosovara koji će im pomoći u organizaciji Parade.

Kako to izgleda kad homofobni mafijaš bude prinuđen da sarađuje s liberalnim gej aktivistom? Da li je moguće prevazići sve razlike između ta dva sveta, jednog tradicionalnog i mačo, drugog dijametralno suprotnog? Odgovor vas čeka na KLASIKu od 9. 3. u 20:00.

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

Kultna komedija donosi priču koja se odvija u vremenu između dva rata. U porodici Topalović koju čini pet generacija muškaraca, dolazi do sukoba, jer najmlađi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom.

Uveren je da postoji lepši posao, a u tome ga podržavaju njegova devojka i najbolji prijatelj. Devojčin otac s kojim porodica poslovno sarađuje (vadi iz grobova mrtvačke sanduke, a Topalovići ih zatim ponovno koriste) dolazi u sukob s njima. Kada ga devojka prevari s najboljim prijateljem, najmlađi Topalović je ubije, što mu podiže imidž u sopstvenoj porodici koja ga prihvata za novog vođu.

Jedan od omiljenih filmova čijih se brojnih izreka publika rado seti i danas na programu KLASIKa možete pogledati 16. 3. u 20:00.

SJEĆAŠ LI SE DOLLY BELL

„Sjećaš li se Dolly Bell?“ je jugoslovenski film iz 1981. godine, koji je režirao Emir Kusturica. Ovaj film je Kusturicin prvi dugometražni film, a dobio je brojne nagrade i priznanja, uključujući i Zlatnu kameru na Filmskom festivalu u Kanu.

Radnja filma se odvija tokom jednog leta šezdesetih godina dvadesetog veka u Sarajevu. Glavni lik je dečak Dino koji spoznaje svet gledajući filmove u lokalnom bioskopu i slušajući muziku u omladinskom centru. On doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtevu njenog makroa, mora da sakrije.

"Sjećaš li se Dolly Bell?" je film koji se bavi temama odrastanja, ljubavi i porodice, ali i političkim i društvenim promenama koje su oblikovale Jugoslaviju tog vremena. Ovaj film je dobio pohvale kritike zbog svoje autentičnosti i provokativnosti, a Emir Kusturica je postao poznat kao jedan od najperspektivnijih reditelja u Jugoslaviji.

Dina, njegovih ljubavnih zgoda i nezaboravne Doli Bel prisetite se na KLASIKu 17. 3. u 20:00 sati.

VARLJIVO LETO '68

Goran Paskaljević je za kultno ostvarenje „Varljivo leto '68“ dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući i Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Radnja filma prati maturanta koji počinje da mašta o ženi svog života i zaljubljuje se u više žena, uglavnom zrelih i udatih, što ga dovodi u niz delikatnih i komičnih situacija. Njegovo ponašanje nervira njegovog oca, opštinskog sudiju koji veruje da decu treba odgajati „čvrstom rukom“. Maturanta baš i ne zanimaju prelomni događaji 1968. godine, koji dopiru i do njegovog gradića. Kada najzad pronađe pravu i veliku ljubav, ona će iz društveno-političkih razloga biti prekinuta.

„Varljivo leto '68“ je film koji se bavi temama odrastanja, prvih ljubavi i porodice, ali i društvenih promena tog vremena. Pridružite se nestašnom tinejdžeru u potrazi za ženom koja će postati ljubav njegovog života i jedne žene koja se „zvala sasvim obično – Jagodinka Simonović“, na KLASIKu 23. 3. u 20:00 sati.