Najbolje od KLASIKA

Varljivo leto ‘68., 13. 5. u 20:00

U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. (1984)

Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržoaskog porekla (otac mu je pre rata bio geometar i školovao se u Pragu). Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.

Do viđenja u Čikagu, 14. 5. u 20:00

U provincijskom gradu, dva nerazdvojna policajca, Boki i Pajko su zapečatili svoju karijeru. Dobili su otkaz posle dvadeset godina rada u policijskoj stanici, zbog svoje sulude ideje da jednog dana odu u Čikago i da se tamo obogate od kriminala. Kao civili dolaze u Beograd i otvaraju detektivsku agenciju kako bi zaradili novac za avionske karte do Čikaga. Specijalnost agencije je praćenje i otkrivanje nevernih bračnih parova, jer brakolomstvo uzima sve većeg maha. Poštene žene varaju neverne muževe, a pošteni muževi varaju neverne žene. Međutim, iznenada upadaju u gužvu oko pljačke "Devizne banke" i, u želji da otkriju i pohvataju pljačkaše, ponovo dolaze u sukob sa policijom. Na kraju, Čikago ostaje njihov neostvareni san... Ali, ko zna? Možda će jednog dana uspeti da ostvare svoju želju, samo prvo moraju da se izbore za pravnu državu!

Sutjeska, 18. 5. u 21:55

Teritorija jugoslovenske Republike Bosne i Hercegovine, 1943. Nakon što se saznalo da nemačke trupe stižu u Jugoslaviju, na pomolu je velika bitka koja bi mogla da odnese mnogo žrtava. Partizanski vođa Tito (R. Burton) svestan je opasnosti u kojoj se nalaze on i njegovi ljudi: njih dvadeset hiljada, zajedno sa centralnom bolnicom, opkoljeno je u bosanskim šumama šestostrukim neprijateljem. Uslediće teške borbe, prilikom jednog proboja i sam Tito će biti ranjen, a mnogo hrabrih ljudi će da pogine...

Mali Budo, 20. 5. u 20:00

Mali Budo (Petar Strugar), sin podgoričkog kirurga, koji nije baš na dobrom glasu, stiže u Beograd. Očeve prijateljsko-rođačke veze i vezice ubaciće ga u kovitlac crnohumornih situacija koje će nam na vrlo duhovit način dočarati prvi susret jednog 18-godišnjaka s Beogradom.

Vuk samotnjak, 27. 5. u 20:00

Dečak pronalazi velikog psa nalik vuku u planini i sprijatelji se sa njim. Međutim, seljani smatraju da je to opasan vuk samotnjak i da treba da ga se ubije. Dečak se zbog toga plaši za svog ljubimca. Tajno nosi hranu u planinu. Pas ga čak jednom spasi od vuka. Ali počinje hajka, jer seljaci veruju da je ovaj pustinjak zaklao ovce u toru.

"Vuk samotnjak" slovi za jedan od najboljih hrvatskih i jugoslovenskih dečjih filmova ikada snimljenih. U filmu je Slavko Štimac debitovao u glavnoj ulozi dečaka Ranka, koji je kasnije postao najveća dečija zvezda jugoslovenske kinematografije uopšte. Film je na Pulskom festivalu nagrađen Velikom srebrnom arenom za drugi najbolji film, a dobio je i nagradu publike Jelen. Dobitnik je i nagrada na festivalima u Teheranu i Briselu.