Mesec vrhunskih premijera

Ustanička ulica, 2. 4., 20:00

Mladi tužilac Dušan dobija slučaj koji mora držati u strogoj tajnosti. Naizgled zatvoren i skoro zastareo predmet koji mu daje nadređeni će iz korena promeniti njegov život. Nema svedoka, a dokazi su nepotpuni. Ipak, Dušan je odlučan i ustrajan u potrazi za istinom. Tragovi postaju sve jasniji i velike tajne izlaze na videlo posle mnogo godina. Sasvim slučajan, ali i sudbonosan susret, dovodi ga do čoveka koji se već dugo krije pod lažnim imenom. Međutim, Dušan istovremeno shvata da više nikome ne može verovati. Iza svakih vrata krije se nova tajna, a i najbliži saradnici – na čelu s nadređenim – postaju sumnjivi i naizgled umešani u ceo slučaj...

Tomo Bakran, od 9. 4., 20:00

"Tomo Bakran" je jugoslovenska televizijska miniserija u produkciji RTV Zagreb, odnosno televizijski film u dva dela, koji je premijerno emitovan 1978. godine. Predstavlja adaptaciju dve novele Miroslava Krleže - Smrt Tome Bakrana i In extremis - a scenario je napisao Ivo Štivičić. Radnja se odvija 1923. godine u Zagrebu, kada režim Kraljevine SHS sprovodi brutalnu represiju nad svojim protivnicima, pri čemu su poseban cilj članovi ilegalne Komunističke partije Jugoslavije. Naslovni lik, kojeg tumači Duško Valentić, je mladi simpatizer komunista kojeg je policija uhapsila i podvrgla brutalnom mučenju, nakon čega je završio u bolnici.

Igla ispod praga, 18. 4., 20:00

Crnohumorna drama o mrzovoljnom svešteniku Petru koji se vraća u idilično maleno selo na crnogorskom poluostrvu kako bi se brinuo za bolesnu majku. Uveren je kako je nebo postalo ravnodušno na ljudsku patnju. Napustila ga je supruga, majka ga tek povremeno prepoznaje, a ima i problema s buntovnim sinom tinejdžerom. No tu nije kraj njegovim mukama. Kada se lokalnim stanovnicima pruži prilika za unosnu prodaju zemljišta, Petar odbije prodati svoj deo. S namerom da ga oteraju iz župe, grupa živopisnih i osvetoljubivih seljana počne mu svakodnevno zagorčavati život te uspevaju uveriti praznoverno selo da je Petar uzrok svih nevolja na ostrvu.

Ne igraj na Engleze, 23. 4., 21:45

BULE, PIKSI i PAUN su dugogodišnji prijatelji koji žive u Beogradu. Iako veoma različitih karaktera, imaju zajedničku strast - klađenje na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Ovog puta, za njih je klađenje više od igre jer je svakom od njih očajnički potreban novac. Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav “prljav veš” njihovog odnosa. Samo jedan rezultat će zauvek promeniti njihove živote i staviti na “kocku” njihovo tridesetogodišnje prijateljstvo.