LGBT prava na filmu: “Parada” u decembru na KLASIKU

Spoj komedije i drame, koji je osvojio brojna priznanja na međunarodnim festivalima, između ostalih i za najbolju režiju, izašao je 2011. godine u režiji Srđana Dragojevića. Iste godine izašla je istoimena serija. Film kroz prizmu komedije obrađuje surovu stvarnost pripadnika LGBT populacije i njihovu nemogućnost da organizuju Paradu ponosa.

Glavni likovi su Radmilo i Mirko – par kao i svaki drugi, samo što nisu. Radmilo je veterinar, živi povučeno i ne želi da se eksponira, međutim s druge strane želi da pomogne Mirku u njegovoj želji da uspešno organizuje Prajd. Policija odbija da im pruži zaštitu, ali će se u toj situaciji potpuno neočekivano i neželjeno naći bivši kriminalac i ratni veteran – Limun.

Kako izgleda kada homofobični mafijaš bude prinuđen da sarađuje sa liberalnim gej aktivistom? Da li je moguće prevazići sve razlike između ta dva sveta, jednog tradicionalnog i mačo, drugog dijametralno suprotnog?

Glavne uloge tumače Nikola Kojo, Miloš Samolov, Goran Jevtić i Hristina Popović, a reditelj i scenarista Srđan Dragojević je svojevremeno izjavio da je, ako je pred premijeru njegova izjava da mu je to najbolji film zvučala optimistično, nakon dobivenih 20 nagrada dobila pokriće u stvarnosti.

Pozivamo vas da budete uz KLASIK od 16. 12. jer vas pored ovog čekaju i mnoga druga ostvarenja koja nećete želeti da propustite!