Kultni vesterni u februaru: zima u senci šerifa

Čovek sa istoka, 2.2. u 22:20

Kultni italijanski špageti vestern reditelja Enca Barbonija donosi priču o mladom muškarcu koji treba da se prilagodi životu na Divljem zapadu.

Na samrti, Džoov otac izgovara svoju poslednju želju: da pošalje Džoa u divljinu Divljeg zapada, kako bi iz mladića izrastao u pravog muškarca. Ali Džo, sanjar u duši, nije od onih koji koriste pištolje i vešti su u tučama. On pleše uz melodiju pesama, a svoj bicikl ceni više od konjske snage.

Ipak, sudbina mu je pripremila druge planove.

Tri različita učitelja - svi odmetnici - preuzimaju zadatak da preoblikuju Džoa. Njihovi napori ostaju uzaludni sve do trenutka kada će se Džo suočiti sa nemilosrdnim revolverašem Mortonom, koji je ljubomoran zbog Džoove privrženosti ćerki rančera Olsena. U tom trenutku Džo mora da odabere između svojih sanjarija i stvarnosti sa kojom mora da se suoči.

Čovek sa zapada, 9.2. u 23:15

Jedan od najboljih filmova reditelja Entonija Mana donosi priču o bivšem odmetniku, revolverašu Linku Džounsu koji je preokrenuo svoj život, ostavivši mračne dane iza sebe kako bi postao ugledna figura u malom, idiličnom gradiću.

Zajednica ga sada ceni i poštuje, pa mu poverava važnu misiju: putovanje u veći grad u potrazi za učiteljicom koja će obrazovati mlade umove njihove novootvorene škole.

Na svom putu vozom, Linkov život se prepliće sa životima šarmantnog prevaranta Sema Bizlija i očaravajuće pevačice Bili Elis. Međutim, mirno putovanje naglo se prekida kada maskirani razbojnici napadaju voz, ostavljajući Linka, Sema i Bili napuštene u divljini, daleko od civilizacije.

Neumoran, Link vodi ovaj nesiguran dvojac do tajnog skrovišta, koje je nekada služilo kao utočište njegove bivše bande. Uskoro otkrivaju da je banda još uvek aktivna i da su oni umešani u pljačku voza. Na čelu ove nemilosrdne skupine je zloglasni Dok Tobin, čovek koji je Linku nekada bio kao otac. Link se na svom putovanju suočava sa sopstvenim senama prošlosti, dok se priča raspliće kroz zamršene puteve sudbine, obeležena nizom neočekivanih i dramatičnih preokreta.

Dan revolveraša, 16.2. u 23:15

Filmski kritičari ovaj kultni američki vestern nazivaju i revizionističkim, jer reditelj Sterdžes kroz film provlači pomalo pesimističnu notu, ali i glavnog lika Erpa prikazuje u nimalo romantičarskom duhu, pa je umesto idealističnog borca za zakon i red Erp prikazan kao ubica vođen osvetničkim nagonima.

Radnja filma vrti se oko šerifa Vajata Erpa (Dž. Gardner) i njegovih saveznika, koji će se nakon obračuna kod O.K. korala koji rezultira smrću zloglasnog Ajka Klentona (R. Rajan), naći pred sudom kako bi opravdali svoje postupke. Uprkos oslobađajućoj presudi, moćni Klenton nastavlja da progoni Erpovu porodicu, dovodeći do ranjavanja Virgila i smrti Morgana Erpa. Frustriran neuspehom pravde, Vajat Erp odlučuje da uzme stvar u svoje ruke.

Ovaj istorijski sukob iz 1881. u Tombstunu inspirisao je Holivud da stvori nekoliko izvanrednih filmova, uključujući "Obračun kod O.K. korala" (1957.) Džona Sterdžesa. Deset godina kasnije, Sterdžes se vraća toj tematici u "Danu revolveraša", teskobnijem nastavku svog prethodnog filma.

U klancu Nevade, 23.2. u 23:45

Ovaj kultni američki film je atraktivna kombinacija vesterna, akcionog spektakla i političke drame. Radnja se vrti oko slučaja izbijanja epidemije difterije, gde američka vlada suočena s bolešću u izolovanom vojnom utvrđenju, pokreće hitnu misiju. Železnički voz pun lekova i preko potrebnih potrepština juri kroz pustinjski krajolik. Na ovom vozu nade nalaze se zamenik saveznog šerifa Nejtan Pirs (B. Džonson), autoritativni major Klermont (Ed Lauter), harizmatični guverner Ričard Ferčajld (R. Krena), i njegova harizmatična pratilja Marica (Dž. Ajrlend).

Kada voz zbog tehničkih problema zastane na usputnoj stanici, zamenik Pirs će uhapsiti prevaranta na kartama, tajanstvenog Džona Mareja (Č. Bronson). Situacija eskalira kako put ide dalje, kada neko ubije doktora Molinea (D. Hadelston), a to ubistvo će biti samo početak niza misterioznih događaja koji će se odviti u vozu.

Okupivši poznatu glumačku ekipu, reditelj Gris snimio je dinamičan i netipičan vestern kojim dominira razotkrivanje zavere, a salonska atmosfera voza prepliće se sa prizorima na otvorenom, kao i panoramskom fotografijom brdovitih američkih klanaca.