Klasikovi naslovi koje ne smete da propustite

Bitka na Neretvi, 6. 10. 20:00

Početkom 1943. godine 11 nemačkih i italijanskih divizija, jedno ustaško udruženje i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su sa sprovođenjem plana „Vajs 1” za uništavanje partizanskih jedinica. Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem, partizani sa Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara našli su se u okruženju u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most, na čijoj drugoj strani su čekale jake četničke snage spremajući se za pokolj ranjenih boraca, tifusara i naroda. Tito naređuje rušenje mosta. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sever, očekujući da će partizani pokušati da probiju tamošnji obruč. Međutim, u toku samo jedne noći, partizani su podigli improvizovani most pored porušenog i prešli na drugu stranu Neretve, izigravajući neprijatelja, a u odlučujućem obračunu četničke snage su doživjele definitivan vojno-politički poraz u Drugom svetskom ratu.

Ko to tamo peva, 7. 10. 20:00

Uoči nemačkog napada na Jugoslaviju, grupa ljudi u trošnom Krstićevom autobusu kreće za Beograd. Zbog nepredviđenih događaja, putovanje je produženo na dvadeset četiri sata, iako je polazna stanica udaljena jedva stotinu kilometara od Beograda. Na tom putu, pod uticajem rata u Evropi, putnici se svađaju i sukobljavaju. U Beograd stižu 6. aprila ujutru, gde ih dočekuje prvi let nemačkih aviona. Kultna komedija Slobodana Šijana svakim novim gledanjem otkriva nove humoristične nijanse.

Rane, 13. 10. 21:40

Film je posvećen generacijama rođenim posle Tita. Baziran na istinitom događaju, film prati sudbinu dvojice dečaka, Pinkija i Švabe, koji odrastaju u Novom Beogradu, u periodu 1991-1996. Detinjstvo glavnih junaka determinisano je sankcijama, blizinom rata i kriminalizacijom čitavog društva, koji udruženi stvaraju sasvim nov sistem vrednosti.

Varljivo leto ‘68., 14. 10. 20:00

U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. (1984)

Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržoaskog porekla (otac mu je pre rata bio geometar i školovao se u Pragu). Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.

Šešir profesora Koste Vujića, 21. 10. 20:00

Ovo je priča o neverovatnom profesoru Kosti Vujiću, dobroćudnom osobenjaku i hedonisti, pedagogu posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović-Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka.

Ovo je priča i o neverovatnom razredu maturanata Prve muške gimnazije koju čine Mihailo Petrović - Mika Alas, Jovan Cvijić, Pavle Popović, Jaša Prodanović, Milorad Mitrović, Milutin K. Dragutinović, Ljubomir Stojanović i drugi, koji će postati istorijsko oličenje epohe, kao akademici, profesori, ministri, političari i drugi uglednici. To je razred za sva vremena, kakvog nije bilo ni pre ni posle. Razred za istoriju i ponos. Oni su, ispunjeni nesputanom energijom mladosti, u život ušli korakom kojim se meri vreme.