KLASIK predstavlja samo najbolje u avgustu

Bitka na Neretvi, 11. 8. 20:00

Početkom 1943. godine 11 nemačkih i italijanskih divizija, jedno ustaško udruženje i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su sa sprovođenjem plana „Vajs 1” za uništavanje partizanskih jedinica. Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem, partizani sa Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara našli su se u okruženju u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most, na čijoj drugoj strani su čekale jake četničke snage spremajući se za pokolj ranjenih boraca, tifusara i naroda. Tito naređuje rušenje mosta. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sever, očekujući da će partizani pokušati da probiju tamošnji obruč. Međutim, u toku samo jedne noći, partizani su podigli improvizovani most pored porušenog i prešli na drugu stranu Neretve, izigravajući neprijatelja, a u odlučujućem obračunu četničke snage su doživjele definitivan vojno-politički poraz u Drugom svetskom ratu.

Varljivo leto '68., 13. 8. 20:00

U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. (1984)

Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržoaskog porekla (otac mu je pre rata bio geometar i školovao se u Pragu). Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.

Lepa sela lepo gore, 20. 8. 20:00

Film Srđana Dragojevića snimljen prema istinitom događaju, kada je sedam srpskih vojnika Drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u tunelu "Brodar" u septembru 1992. godine. Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu.

Radnja filma počinje u jednoj beogradskoj vojnoj bolnici gde su smešteni ranjenici rata u Bosni. U bolnici se filmski junaci sećaju mladosti i rata. Priča se vrti oko dvojice dečaka, Halila - Bošnjaka, i Milana - Srbina, koji su odrasli zajedno u selu blizu napuštenog tunela. Kao deca se nisu usudili da uđu u tunel, jer su verovali da tamo boravi "drekavac". Dvanaest godina kasnije, tokom rata u Bosni, Milan, zarobljen u tunelu sa svojim saborcima, i Halil nalaze se na suprotnim stranama, sudbinski srljajući u sukob.

Među iscrpelim srpskim borcima našla se i jedna zalutala američka novinarka.

Klopka za generala, 21. 8. 21:45

Tokom proleća i leta 1945. godine, neposredno po završetku Drugog svetskog rata, skoro 20.000 četnika je još uvek terorisalo brdske krajeve Srbije i Bosne i Hercegovine. Njima formalno komanduje general Dragoljub Draža Mihailović, čovek bez stvarnih komandnih ovlašćenja, koji, nesvestan stvarnosti, planira nove velike borbe protiv partizana, zbog čega ne želi da beži u inostranstvo. Njegov najodaniji čovek je opaki Ras, četnički vojvoda sposoban da hladnokrvno ubija žene i decu. U želji da ulovi generala i njegove saradnike, bezbednosno-obaveštajna komanda OZNE odlučuje da organizuje operaciju njihovog hvatanja i za to zadaje iskusnog obaveštajca pod nadimkom Doktor.

Hajka, 31. 8. 21:45

Početkom 1942. godine četnici predlažu partizanima da se ujedine protiv Italijana, koji u to vreme drže pod okupacijom Crnu Goru. (1977)

Na dogovoreni sastanak dolaze tri partizana. Umesto predstavnika četnika dolazi italijanska vojska. Partizanska divizija je potpuno razbijena, od nje je ostala tek šačica ljudi koja odlučuje da se sakrije po zemunicama. U međuvremenu, zarobljeni partizan donosi novosti da se četnici spremaju put Bosne, na obrčun sa partizanima. Preostali partizani odlučuju da ih zadrže u Crnoj Gori, serijom diverzija. Ono što uspevaju jeste da izazovu sveopštu Hajku na sebe.