KLASIK: Najbolje u oktobru

Pas koji je voleo vozove, 3.10. u 20:55

Mika, devojka osuđena na zatvor zbog sitnog šverca beži iz voza kojim transportuju osuđenice na prinudni rad. Ona želi da se po svaku cenu dokopa Pariza, o kome sanja već duže vreme.

Bitka na Neretvi, 8.10. u 21:20

Početkom 1943. godine 11 nemačkih i italijanskih divizija, jedno ustaško udruženje i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su sa sprovođenjem plana „Vajs 1” za uništavanje partizanskih jedinica. Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem, partizani sa Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara našli su se u okruženju u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most, na čijoj drugoj strani su čekale jake četničke snage spremajući se za pokolj ranjenih boraca, tifusara i naroda. Tito naređuje rušenje mosta. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sever, očekujući da će partizani pokušati da probiju tamošnji obruč. Međutim, u toku samo jedne noći, partizani su podigli improvizovani most pored porušenog i prešli na drugu stranu Neretve, izigravajući neprijatelja, a u odlučujućem obračunu četničke snage su doživjele definitivan vojno-politički poraz u Drugom svetskom ratu.

Metastaze, 16.10. u 20:50

Film Metastaze, reditelja Branka Šmita, prati odnose četvorice drugova iz komšiluka koji nikako ne mogu da se uklope u društvo. Tu je Filip, lečeni narkoman, zatim Dejo, sin jugoslovenskog oficira, Krpa, netolerantni nasilnik koji udara slabije i na kraju Kizo, verni pratilac ekipe, alkoholičar i emotivac. Ovaj glasan i provokativan film prati društvo sa poremećenim vrednostima u svim društvenim kategorijama.

Kuduz, 20.10. u 20:50

Badema, lokalna zavodnica, upoznaje Bećira, koji je upravo izašao iz zatvora. Ni razlika u godinama ni činjenica da Badema ima ćerku nepoznatog oca ne sprečava ih da se zbliže. Kuduz sanja da osnuje sopstvenu građevinsku kompaniju, a Badema radi u lokalnom restoranu u kojem nikad ne može biti dosadno. Badema je takva da nije stvorena da živi kao domaćica, dok je Kuduz, muškarac koji želi da ima upravo takvu ženu u svojoj kući, neprestano razdiran svojom prošlosti, ljubomorom, strasti i ljubavi. Njih dvoje se sukobljavaju, svađaju, razdvajaju i ponovo ujedinjuju, sve dok se priča naglo ne završi tragičnim krajem.

Sutjeska, 25.10. u 20:55

Teritorija jugoslovenske Republike Bosne i Hercegovine, 1943. Nakon što se saznalo da nemačke trupe stižu u Jugoslaviju, na pomolu je velika bitka koja bi mogla da odnese mnogo žrtava. Partizanski vođa Tito (R. Burton) svestan je opasnosti u kojoj se nalaze on i njegovi ljudi: njih dvadeset hiljada, zajedno sa centralnom bolnicom, opkoljeno je u bosanskim šumama šestostrukim neprijateljem. Uslediće teške borbe, prilikom jednog proboja i sam Tito će biti ranjen, a mnogo hrabrih ljudi će da pogine...