Ispraćamo leto uz dokumentarne filmove na Klasiku

Iako je kalendarski na izmaku, leto još ne namerava da nas napusti, zato se i u septembru držimo laganih ritmova na KLASIKU. Preporučujemo lako filmsko štivo, na najboljem mestu za domaći serijski i filmski sadržaj!

SFRJ za početnike je dokumentarna serija koja prikazuje nekadašnju federaciju iz ugla različitih pojmova i fenomena koji su je obeležili tokom godina. Kroz seriju se u vidu kolaža predstavlja kultura svakodnevice, onako kako je pamte njeni nekadašnji državljani.

Serija se bazira isključivo na ličnim doživljajima i sećanjima, bez zadiranja u istoriju, ideologiju i faktografiju, zato “SFRJ za početnike” ne teži da se bavi teškim pitanjima i donosi teške zaključke - u pitanju je zabavan i neopterećujući sadržaj koji će nešto starije generacije podsetiti na stara vremena, a mlađe upoznati sa periodom koga se mnogi sećaju sa nostalgijom.

Sadržaj serije čini više od stotinu različitih pojava, ličnosti, događaja, koji su bili ključni u stvaranju zajedničkog identiteta. Od šou-biznisa i mode, preko politike i privrede pa sve do sporta, svaka oblast života priča priču ovog vremena koje ostaje da postoji samo u sećanjima.

SFRJ za početnike prikazuje se 13. 9. u 10:15.

Robna kuća je još jedan netipičan dokumentarac - više od 150 intervjua snimljenih u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani čine seriju koja se bavi fenomenima popularne kulture koji su obeležili ove prostore. Od fudbala, klupskih uspeha Zvezde i Partizana, preko serija “Otpisani” i “Velo misto”, Bijelog dugmeta pa sve do Olimpijskih igara u Sarajevu i kultnih filmskih komedija, ovo je zaista ostvarenje koje u pravom smislu poručuje - “Za nekoga sve, za svakoga ponešto”.

To je priča o istoriji, o partizanskom filmu kao našem najoriginalnijem proizvodu, o velikim imenima svetske kinematografije koji su stvarali na ovim prostorima, o filmskom plakatu koji je radio niko drugi do Pablo Pikaso, o Ričardu Bartonu koji je glumio Tita i mnogim drugim posebnostima.

U ovom projektu učestvuju mnoga poznata lica sa naših prostora: Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Milena Dravić, Darko Rundek, Zdravko Čolić, Lepa Brena, a narator je Nikola Đuričko.

Robna kuća prikazuje se 22. 9. u 10:50.