IN MEMORIAM ŽARKO LAUŠEVIĆ: Napustio nas je jedan od velikana regionalne kinematografije

Osim što nas je osvajao svojim neizmernim talentom, za Žarkom Lauševićem patile su i brojne pripadnice lepšeg pola.

Vest da nas je napustio Žarko Laušević šokirala je i ožalostila kako glumačku zajednicu tako i pripadnike šire javnosti. Otkako je započeo karijeru ‘80-tih godina prošlog veka, osvajao je svojim talentom i neverovatnim smislom za glumu. Po završetku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Veliku popularnost stekao je ulogom u seriji “Sivi dom” iz 1984, a potom su usledile uloge u filmovima kojima je zapečatio zvezdani status. “Šmeker”, “Braća po materi”, “Bolje od bekstva”, “Jagode u grlu”, “Oficir s ružom” samo su neki od klasika po kojima ćemo ga zauvek pamtiti.

Osim kao filmski, bio je izrazito cenjen i kao pozorišni glumac. Na daskama koje život znače glumio je kao član već pomenutog Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Njegov talenat cenila je i kritika pa je tako osvojio niz nagrada, od kojih se ističu Zlatna arena u Puli za glavnu mušku ulogu u filmu “Oficir s ružom”, Grand teatar i Zoran Radmilović za ulogu u predstavi “Kanjoš Macedonović”, nagradu Gran pri Naisa Filmskih susreta u Nišu i brojne druge.

Uz to što je bio vrhunski glumac, bio je i cenjen autor, a život mu je ovekovečen u filmu “Lauš”. U svoje tri knjige na potresan način je pisao o svom životu i događaju koji ga je obeležio.

Život Žarka Lauševića, osim uspešne glumačke karijere, obeležila je i strašna tragedija o kojoj se nije libio da govori. Poslednjeg dana jula 1993. Lauševića su u Podgorici napala trojica muškaraca. Dvojicu mladića je nažalost ubio, a trećeg ranio. Prvobitno je osuđen na 13 godina zatvora, ali je Savezni sud 1998. godine presudu ukinuo i oslobodio ga nakon odslužene 4,5 godine. Posle toga je živeo u SAD-u gde je ponovo osuđen, ali ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić oslobodio. O svom iskustvu pisao je u knjizi “Godina prođe, dan nikada”.

Ali ove tragedije nisu uspele da zaustave njegov glumački talenat, pa je karijeru nastavio i dalje. Poslednjih godina smo mogli da ga gledamo u odličnim serijama “Senke nad Balkanom”, “Kalkanski krugovi” i brojnim hvaljenim filmovima. Profesionalac kakav je bio, Laušević je uprkos dijagnozi raka imao želju da nastavi da snima. Bolest je nažalost bila jača.

Od Žarka Lauševića oprostiće se i KLASIK, i to na najbolji način, ciklusom njegovih filmova. Od četvrtka do nedelje čekaju vas “Bolje od bekstva” (16. 11., 21:40), “Braća po materi” (17. 11., 21:40), “Oficir s ružom” (18. 11., 21:40) i “Jagode u grlu” (19. 11., 21:40).