Gluma veća od života: Velimir Bata Živojinović

Glumačka legenda, koja je obeležila partizanske filmove, ostvarila zapažene uloge u jugoslovenskom Crnom talasu, imala po 300 angažmana u pozorišnim predstavama godišnje i koja je igrala prepoznatljive likove u mnogim TV serijama.

Glumac, poznat po tome što nikad nije odbio ulogu, kao što nikad nije imao ni kaskadera. Njegova pojava je obeležila istorijske spektakle jer se pojavio u 35 ratnih filmova.

Podjednako dobro se snalazio i u komedijama, bio je rado viđen lik u popularnim TV serijama, a odigrao je i nekoliko uloga u ostvarenjima koja su bila zabranjena.

Sve ovo i mnogo više deo je karijere Velimira Bate Živojinovića, duže od pola veka.

Zanimljivo je da je glumački talenat otkrio sa 15 godina, da je Pozorišnu akademiju uspeo da upiše tek iz trećeg pokušaja, dok u svom prvom nastupu u filmu “Pesma s Kumbare” nije govorio.

U dokumentarnom filmu “Cinema Komunisto” svoj angažman je opisao rečenicom - “Ima filmova u kojima od početka do kraja samo ubijam Nemce.”

FIlm “Bitku na Neretvi” snimao je 18 meseci, a društvo na platnu su mu pravili niko drugi do Jul Briner i Orson Vels.

“Valter brani Sarajevo” bio je prvi strani film koji je prikazan u Kini nakon kulturne revolucije. Odgledalo ga je više stotina miliona ljudi, a popularnost Bate Živojinovića među Kinezima bila je toliko velika da se zadržala do današnjih dana.

Kako je bio omiljen od strane i kolega i režisera i publike, ne čudi što su ga hvalili na svakom koraku, a najčešće se moglo čuti da “ne postoji ništa što ne bi uradio za reditelje i scenariste”, kao i da “ne postoji tip čoveka koji Bata ne može da odglumi”.

Bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada - Zlatna arena, Car Konstantin, priznanje za životno delo, Zlatni pečat Kinoteke - nemoguće ih je pobrojati sve.

Ipak, ne postoji dovoljan broj nagrada, niti dovoljno reči hvale za čoveka koji je ovoliko zadužio domaću kinematografiju. Ono što možemo kao publika, jeste da ga se zauvek sećamo kao Valtera, Stoleta ili Trokrilnog. KLASIK u to ime posvećuje vikend 22. i 23. 6. ovom glumačkom velikanu!