Filmovi kojima se uvijek vraćamo

Pljačka Trećeg rajha, 7. 6., 20:55

Glavonja i Kalauz su robijaši svetskog ranga koji shvataju da su Nemci i Berlin odvačili nezamislive količine opljačkanog zlata, novca i umetnina. Oni se toliko osmele da odu čak u Berlin i tamo opljačkaju nadaleko poznatu Hermes banku u kojoj je skladišteno ovo opljačkano blago. Njihovu nameru – da se na sebi svojstven način osvete Nemcima – nesvesno omogućuju Ana, Pukovnik, njen muć i Beme.

Zona Zamfirova, 9. 6., 20:00

Film reditelja Zdravka Šotre snimljen je prema istoimenom delu Stevana Sremca. To je ljubavna priča o mladiću i devojci iz različitih socioloških slojeva, smeštena u ambijent starog Niša, s kraja XIX veka.

Mane je kujundžija, a Zona ćerka iz bogate porodice. Kroz priču o njihovoj ljubavi, veštim zapletima oslikan je neponovljivi južnjački temperament i skladno oživljena atmosfera davno prohujalih vremena, čiji se tragovi osećaju i danas. Ambiciozno zamišljeno ostvarenje nadmašilo je sva očekivanja, postiglo izuzetnu gledanost i pohvale kritičara.

Šešir profesora Koste Vujića, 15. 6., 20:00

Ovo je priča o neverovatnom profesoru Kosti Vujiću, dobroćudnom osobenjaku i hedonisti, pedagogu posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović-Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka.

Ovo je priča i o neverovatnom razredu maturanata Prve muške gimnazije koju čine Mihailo Petrović - Mika Alas, Jovan Cvijić, Pavle Popović, Jaša Prodanović, Milorad Mitrović, Milutin K. Dragutinović, Ljubomir Stojanović i drugi, koji će postati istorijsko oličenje epohe, kao akademici, profesori, ministri, političari i drugi uglednici. To je razred za sva vremena, kakvog nije bilo ni pre ni posle. Razred za istoriju i ponos. Oni su, ispunjeni nesputanom energijom mladosti, u život ušli korakom kojim se meri vreme.

Čaruga, 27. 6., 20:55

Pohlepa za novcem i moći, međutim, brzo je raspršila sve snove, a Čaruga se od revolucionarnog i romantičnog odmetnika transformisao u okrutnog razbojnika i ubicu... Početak filma vraća nas u ranu zoru 27. februara 1925. dvorištu osječkog zatvora u preko 3.000 znatiželjnika okupilo se da prisustvuje vešanju „slavonskog Robin Huda” Jove Stanisavljevića Čaruge.

Suđenje Čarugi danima je bilo u centru pažnje medija, karte za vešanje bile su rasprodate 15 dana unapred, a ni glumci osječkog pozorišta nisu želeli da propuste tako važan događaj: pripremljena je počasna kutija za njih, da bi što pre „naučili“ kako da umru. Novine su pisale da su Čarugine poslednje reči bile: "Nije tako strašno. Idem srećno."

Crna mačka beli mačor, 29. 6., 20:00

Na obali Dunava živi sitni švercer Ciganin Matko sa sinom Zaretom. Jednog dana dolazi na ideju da prošverca voz koji prevozi benzin na relaciji Beograd - Turska, no za taj poduhvat potreban mu je sponzor pa odlazi kod Grge Pitića, ciganskog "Kuma" i starog porodičnog prijatelja, koji prihvata predlog da financira poduhvat, ali Matko nije na visini zadatka - preduhitrio ga je mladi gangster Dadan. Matko tako postaje Dadanov dužnik pa predlaže da se njegov sin Zare oženi Dadanovom minijaturnom sestrom Bubamarom. Međutim, Zare voli drugu, plavu Cigančicu Idu.