Dramatično dobar maj

Bure baruta, 5. 5. u 23:45

Radnja filma dešava se u Beogradu sredinom devedesetih godina XX veka, kada brutalnost i nasilje postaju deo svakodnevne realnosti. Niz odvojenih priča međusobno je povezan situacijama nasilja. U mučnoj atmosferi sve veće brutalnosti iz koje se ne vidi izlaz kao glavni motiv ponavlja se pitanje odgovornosti - Ko je kriv?

Glembajevi, 7. 5. u 22:30

Jedanaest godina nakon majčinog samoubistva, slikar Leone Glembaj vraća se iz inostranstva u porodičnu kuću u Zagrebu, gde ga obuzimaju sećanja iz prošlosti, uglavnom na voljenu majku, na sestru koja je takođe izvršila samoubistvo, na baronesu Kasteli – drugu suprugu njegovog oca, uglednog bankara Ignjata Glembaja. Jedina osoba koju Leone zaista poštuje među članovima svoje porodice je Beatris, udovka njegovog brata Ivana, sada časna sestra po imenu Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemerjem i znajući kako su se Glembajevi obogatili, Leone dolazi u sukob sa ocem i baronesom.

Derviš i smrt, 11. 5. u 23:25

Starešinu islamskog reda derviša duboko porazi hapšenje i pogubljenje nevinog brata. Uzvrativši i sam zlom, derviš uspeva da sruši vladajuće ljude i, u nadi da će uspostaviti pravdu, sam preuzima vlast. Stara uprava, u kojoj su se promenile ličnosti, a ne i duh vladavine, razbiće mu iluzije i smrviće ga kao čoveka.

Braća po materi, 23. 5. u 22:35

Filmska priča snimljena je po istoimenom romanu Jovana Radulovića.

Priča kreće tako što je Veselin, isprovociran na maturskoj večeri ubio svog vršnjaka. U zatvoru dobija pismo od polubrata, političkog emigranta iz Austrije. Počinje dopisivanje i polubrat mu priča o Dalmatinskoj zagori tridesetih godina kada je rođen iz braka Vranke i Antiše, koji se 1941. godine pridružuje ustašama i gine.

Posle rata majka se udaje za prvoborca iz srpskog sela i rađa Veselina, a njega i dalje prati obeležje sina ustaše. Beži preko granice i pridružuje se ustaškom pokretu u Austriji. Kroz te kontakte njihovi odnosi evoluiraju: od nepoverenja i odbojnosti pripadnika dva različita sveta i sistema, do onoga što ih vezuje, a to je da su braća po materi i da se svaki na svoj način ogrešio o zakone društva.

Usijanje, 25. 5. u 22:35

Dva mladića i jedna devojka menjaju faze međusobnih sukoba i privlačenja zatečeni su u vremenu kad se do usijanja postavljalo pitanje ljudske slobode. (1979)

U duvanskom kraju od vremena kad čovek nije smeo da puši sopstveni duvan do trenutka kad počinje sam da odlučuje o rezultatima svog rada, ovi mladi ljudi sazrevaju u žestokoj protivurečnosti sveta koji ih okružuje, koji je određen ratom i mirom, ljubavlju i politikom.